Gyermekelhelyezés

A válófélben lévő szülők, élettársak között folyó gyermek elhelyezési vitát a törvény szülői felügyelet rendezéseként nevesíti. Azok a személyek, akik 2014 tavasza előtt váltak el, vagy a gyermekek tekintetében ekkor egyeztek meg, akkor még gyermekelhelyezésről beszéltek.

Gyermekelhelyezésről - 2014. március hónaptól - abban az esetben beszélünk, ha a gyermek további nevelését nem az egyik vagy a másik szülőre, hanem harmadik személyre, például nagyszülőre kell bízni.

Kiskorú gyermek szülői felügyelet vagy gyámság alatt áll. Ha a szülői felügyeletnek a szülők által történő gyakorlása a gyermek érdekét veszélyezteti, a bíróság a gyermeket másnál is elhelyezheti, feltéve, hogy ez a személy a nála történő elhelyezést maga is kéri. Ebben az esetben ezt a személyt gyámul kell kirendelni, és a szülő felügyeleti joga szünetel. A bíróság a gyermeket elsősorban olyan személynél helyezi el, aki a gyermek gondozásában, nevelésében, a gyermek érdekeinek megfelelően már korábban részt vett.

A gyermek harmadik személynél történő elhelyezésének megváltoztatása a bíróságtól akkor kérhető, ha azok a körülmények, amelyeken a szülők megállapodása vagy a bíróság döntése alapult, utóbb lényegesen módosultak, és ennek következtében a megváltoztatás a gyermek érdekében áll. Nem hivatkozhat a körülmények megváltozása folytán a gyermek érdekére az a szülő, aki a változást felróható magatartásával maga idézte elő, így különösen, ha a gyermeket jogosulatlanul vette magához vagy tartja magánál.

Szülői felügyeleti joggal, perekkel kapcsolatosan bővebben a „Szakterület/Szülői felügyeleti perek” menüpontunkon belül olvashat.

 

Amennyiben az adott probléma valamelyike érinti Önt,
forduljon hozzánk bizalommal.
Szaktudásunkkal teljeskörű segítséget nyújtunk Önnek.